InZake
Lees artikel InZaken Magazine: Onder-nemers-prijs 2017

De winnaars van 2009

Hessel Hendriks over Ondernemersprijs 2009:

'Als je zover bent, wil je hem winnen ook'

Directeur Hessel Hendriks was blij verrast en ook vereerd met de nominatie voor de Ondernemersprijs 2009. “Blijkbaar vond men mijn ondernemerschap goed en innovatief genoeg. En da’s leuk om te vernemen”, zei hij eerder al. En op de vraag wat er door hem heen zou gaan als hij echt het goud in de wacht zou slepen: “Ik heb daar nog niet echt over nagedacht, maar als je zover bent, wil je hem winnen ook. Daar ben je toch ondernemer voor?”

Zelf vindt Hendriks één eigenschap van het ondernemerschap het meest belangrijk: “Plezier in je werk hebben. Daar gaat het in eerste instantie om. Daarnaast is het essentieel dat je kansen pakt en uitdagingen blijft zoeken, net iets meer doen dan anderen.” Wat Jakom doet uitsteken boven de rest, is specialisatie op het gebied van assen en walsen. Voor even gooit Hessel Hendriks zijn bescheidenheid van zich af: “We zijn heel erg goed in wat we doen.”

Jakom Cuijk is sinds 1986 specialist in het vervaardigen van assen en walsen. Men beheerst een specialisme dat uniek is in de Nederlandse markt. Een belangrijk deel daarin schuilt in afwijkende maatvoeringen. De toepassingen zijn al even uiteenlopend: van een schroefas voor een plezierjacht tot die in een slagschip van de Amerikaanse marine. Of van een mini-as voor industriële handprinters tot slijtvaste walsen voor (gas)turbinemotoren, waarin de temperatuur kan oplopen tot 1200 graden Celsius.

Energie
Hessel Hendriks ziet kansen in niches. Hij beheerst alle disciplines: van ontwikkelaar tot calculator en van verkoper tot administrateur. Deze brede vaardigheid, gecombineerd met goed ondernemerschap, maakt hem een goede partner voor de veeleisende klant. Hij snapt het product door en door, en opdrachtgevers waarderen dat.

Het fenomeen ‘Ondernemersprijs’ leeft, zei hij onlangs nog. “Ik word er veel op aangesproken. Die reacties zeggen genoeg. Daar heb ik ook extra energie van gekregen. Ik heb zelfs besloten een cursus openbaar presenteren te gaan volgen. Niet dat ik daar op de gala-avond nog veel aan heb, maar toch… Zo’n nominatie is alleen daarom al een nuttige ervaring geweest. En winnen is een fantastische afsluiting.”

Startersprijs voor Giel Poels en Paul Walraven

De Olijfboomspecialist lost een jeugddroom in

Twee jeugdvrienden. En al vanaf hun twaalfde vastbesloten om ooit samen ondernemer te worden. Dat hun beide vaders ook zelfstandigen zijn, maakte het volgens het tweetal alleen nog maar vanzelfsprekender. Een paar jaar geleden kwam Paul Walraven met het idee: handel in olijfbomen. En zijn maatje Giel Poels wist dat dat het begin moest zijn van een succesvolle samenwerking. De verwachtingen in het eerste jaar werden meerdere malen overtroffen. En dan is er nu ook nog de Starterprijs die naar Overloon gaat. Met recht een vliegende start voor een groen tweetal.

Paul Walraven (26) is van huis uit hovenier. Hij werkte aan diverse exclusieve tuinen en is van de twee de persoon die de kennis inbrengt. Giel Poels (26) is geknipt voor ‘sales & service’, zoals op zijn kaartje staat. Het duo vult elkaar op die manier perfect aan. Drie jaar geleden begonnen ze met de voorbereiding voor hun onderneming: een vliegreis naar noord-Spanje, om van daaruit per auto de streek te verkennen. Ten zuiden van de Pyreneeën moesten immers genoeg olijfbomen groeien, toch?

“Dat viel tegen. De bomen die er groeien, worden gebruikt voor de productie van olijfolie. We ontdekten dat die bomen netjes blijven staan en er verder weinig ‘voor de handel’ is. Met ons Spaans woordenboek in de hand hebben we enorm veel gelachen, maar weinig olijfbomen gezien”, grinnikt Paul. “Gaandeweg kregen we echter door waar we moesten zijn. We startten alvast een website op en lieten de aanvragen alvast op ons afkomen. In oktober 2007 schreven we ons officieel in en vanaf maart ging het echt lopen. Slechts twee weken hebben we nog parttime gewerkt voor onze oude bazen, en daarna moeten we ons helemaal richten op De Olijfboomspecialist.”

Bedrijfsplan
En het ging hard: het bedrijfsplan werd geschreven op basis van drie vrachtwagens olijfbomen uit Spanje. Het werden er vorig jaar al 24… Giel Poels heeft een verklaring voor het succes: “Het draait om drie dingen. Het eerste is communicatie. We hebben een hele goede website, die mensen goed voorlicht en die duidelijk is. Ten tweede hebben we bomen die écht winterhard zijn. Daar schort het aan bij heel veel handelaren die de laatste jaren zijn opgestaan. Omdat het al vijftien jaar niet meer gewinterd heeft, dacht iedereen dat het zo’n vaart niet meer zou lopen. Nou, dat hebben we afgelopen winter gezien. In Spanje alleen al zijn zo’n 165 ‘cultivars’ van de olijfboom. Daarvan zijn er maar zes die het in Nederland buiten kunnen doen.”

Als laatste aandachtspunt noemt Giel Poels de plaatsing van een olijfboom. “Daar moet veel aandacht aan besteed worden. Wij plaatsen mediterrane bomen met speciale substraten, grondstoffen en voedingsmiddelen waardoor je een optimale groei van de boom realiseert.” Het tweetal richt zich met hun bedrijf met name op hoogstammige, hoogvertakte bomen uit de Pyreneeën. De ‘regionale’ variant wordt door de Olijfboomspecialist zelf in het noorden van Spanje gekweekt. Door gecontroleerde kwaliteit, gesorteerde winterharde rassen uit koudgelegen gebieden en de genoemde eigen Spaanse plantages kan de Olijfboomspecialist tot vijf jaar garantie geven op olijfbomen. 

Investering
Volgens Giel Poels is de olijfboom een gelimiteerd product. “Het ideaalbeeld van de klant is: een dikke stam, vaak erg grillig en een mooi dicht vertakt. Doordat deze bomen een kleine 7 mm stamomtrek per jaar groeien, is het tientallen tot honderden jaren wachten voordat er een soortgelijke boom staat. Op is op. De vraag naar olijfbomen groeit alleen maar en er is niet genoeg aanbod om daaraan te voldoen. Zeker als bijvoorbeeld de Japanse consument zich gaat laten zien. En dat gebeurt, want ook daar is de olijf aan een opmars bezig. Eigenlijk is het pas een paar jaar goed aan de gang, dus dit is beslist een groeimarkt. Een olijfboom kopen is in zekere zin ook een investering, want zeker een exclusieve Noord-Spaanse boom wordt alleen maar meer waard.”

Met een Engelstalige versie van hun website scoort het tweetal ook al over de grens. Wat heet: tijdens ons gesprek komt een mailtje binnen vanuit Jordanië. Daar wil iemand vijfduizend bomen afnemen… “Het is echt niet het enige verzoek hoor”, verzekert Giel. “Klanten kunnen ook rechtstreeks via ons een boom in Spanje kopen. Voor vijfduizend bomen moeten wij zelf ook langs handelaren, maar we kunnen zeker aan zo’n vraag voldoen.” Niettemin komt de crisis (en de strenge winter, waardoor toch potentiële kopers zijn afgeschrikt) het ondernemersduo uiteindelijk niet zo erg slecht uit. Paul: “Ik vrees dat we anders de vraag is ons eerste jaar niet hadden aangekund.”

Waardering
Inmiddels levert de Olijfboomspecialist door heel Nederland, waarvan vorig jaar zeventig procent in de Randstad. Giel Poels: “Het oosten van ons land volgt iets later, zoals altijd. Er ligt hier nog een geweldig potentieel. In het kielzog volgen ook België, waar men een vestiging in Maldegem (bij Knokke) heeft, en Duitsland. Daar is het tweetal bezig een filiaal op te zetten in Kevelaer. Met leveringen aan hoveniers, zakelijke afnemers, particulieren en overheden staat de Olijfboomspecialist al direct breed op de kaart.

Overigens zijn er niet alleen olijven leverbaar, maar ook allerlei andere exoten, zoals (winterharde) palmen, vijgenbomen, druivenranken en andere mediterrane bomen. En intussen is er ook al ‘de Fruitboomspecialist’, waardoor het aanbod verruimd wordt met ‘alles wat groot en exclusief is’. Statige, maar ook oer-Hollandse bomen keren terug in de tuin! En dan is er nog die Startersprijs. “Ja”, glundert Paul. “Dat is een geweldige waardering voor onze inspanningen. Bovendien weten we door deze prijs de aandacht nog meer op ons gericht. En dat is uiteraard altijd welkom.”

BOTC wint de Publieksprijs

'Wie zó ver komt, is altijd een winnaar'

Van brandweerman tot ondernemer, een ongebruikelijke stap waarmee Marcel van Haren moed en visie toont. Het maakte hem met zijn Brandweer Opleidings- en Trainings Centrum kanshebber voor de Ondernemersprijs. Directeur Marcel van Haren richtte het BOTC in 2003 op als eerste brandweeroefencentrum in Noordoost-Brabant. Daarvoor won hij in 2006 de Startersprijs. Daar volgt nu dus een ‘zilveren’ Ondernemersprijs op.

Het was Marcel van Haren een doorn in het oog dat de Nederlandse hulpverleners, Politie en Defensie veel oefenen in het buitenland op grote oefencentra en dat dergelijke terreinen hier niet of nauwelijks beschikbaar zijn. Het gebodene stemde bovendien niet altijd tot tevreden-heid. Bij het winnen van de Startersprijs werd hij gewezen op een klein ‘soldatendorp’ van de voormalige militaire vliegbasis in het Duitse Weeze.

Genoten
Dat is door BOTC omgevormd tot grootschalig oefenterrein van 38 hectare met ruim 300 ge-bouwen. Van een kettingbotsing op de snelweg, grootschalige brandbestrijding, rampenscena-rio’s, ongevallen met goederen- en reizigerswagons, een politieontruiming of legeroefeningen in een woonwijk - alles wordt hier geoefend. De hulpverleners kunnen eten, slapen en na de training sporten in de squash- of sporthal en daarna wat drinken in de bar. In de ruim 200 ho-telkamers kan worden overnacht, waardoor meerdaagse trainingen mogelijk zijn.
Marcel van Haren heeft genoten van de vele leuke ontmoetingen tijdens het traject van de nominatie tot aan de uiteindelijke prijsuitreiking. Vooraf zei hij met elke uitslag te kunnen leven: “We doen alle drie op onze eigen manier ons best. En als je zó ver komt, dan ben je ook alle drie een winnaar.”

BIA-beton wint ‘zilveren’ Ondernemersprijs 2009

'Alleen al de nominatie is een erkenning'

“Ik vind het leuk dat wij kennelijk zijn opgevallen. We zijn immers altijd bescheiden en op een bepaalde manier klein gebleven. Blijkbaar zien anderen ook dat je goed bezig bent. De nominatie en de weg naar de uitreiking waren fantastisch om meegemaakt te hebben. Alleen al de nominatie is een erkenning. Al onze (oud-)medewerkers hebben hem voor ons verdiend.”

BIA-beton is een familiebedrijf pur sang. Inmiddels staat de derde generatie in de persoon van de broers Jules, Johan en Harold Arts aan het roer. Zij vervullen respectievelijk de functies financieel, technisch en commercieel directeur. Dagelijks produceren de drie vestigingen in Mill, Waalwijk en Wijchen allerlei typen betonstenen en -blokken. Elke dag gaan zeventig vrachtwagens via de Maas of de weg de fabrieken uit.

Innovatief
BIA-beton ontwikkelde zelf nieuwe producten, zoals het BIA ECO Blok, BIA lijmblok en het LockBlocksysteem waarmee men blokken beton zonder specie kan stapelen en vastklikken. Met hun innovatieve producten in een traditionele markt weten de broers Arts zich te onderscheiden. Door goed na te denken over het bouwproces weten zij verbeteringen voor de klant in nieuwe producten te vertalen. Hiermee weten ze tegelijkertijd het imago van de betonsteen te verbeteren.

Johan Arts zegt namens zijn broers genoten te hebben van de nominatie voor de Ondernemersprijs. “We bevinden ons in goed gezelschap; de andere twee zijn ook kanjers. Het was ook leuk om bij de andere genomineerden in de keuken kijken. Je kunt er altijd wat van leren, al is het ooit maar één klein facet. Je ziet vaak iets waarvan je denkt, ‘dat kan ik thuis ook gebruiken’. Het voorkomt bedrijfsblindheid.”

Foto's: Hagemann Fotografie Cuijk

Aftermovie en foto's Ondernemersprijs 2023

069_patrick-bongartz-fotografie-2023_oplvcm-202363957_1.jpg

Bekijk de aftermovie van de Ondernemersprijs 2023 op YouTube. De foto's bekijk je hier …

› Lees verder

Spannende onthulling: winnaars Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg 2023 bekend!

home-winnaars-2023.jpg

In de Schouwburg Cuijk vond de bekendmaking plaats van de winnaars van de Ondernemersprijs Land van Cuijk en Noord-Limburg 2023. Dit jaar met als thema: ‘Verhalen die raken’. De drie genomineerden hadden allen een inspirerend …

› Lees verder

Genomineerden Ondernemersprijs 2023 Land van Cuijk & Noord-Limburg bekend

patrick-bongartz-fotografie-2023_oplvc_hr_78075.jpg

Piet Schrijen van Schrijen Afscheid en Herinnering, Martien Rongen van Vecunda en Vitalvé en Antoon van der Horst van Van der Horst aannemers zijn dit jaar de kanshebbers op de Ondernemersprijs 2023 Land van Cuijk & Noord Limburg. De jury …

› Lees verder